بخش تصویربرداری بیمارستان شمال در طبقه منفی یک بیمارستان واقع شده است.
مسئول فني و رييس بخش تصويربرداري : دكتر عزالدين سليماني
سوپروايزر بخش تصويربرداري : بهار كاردر
امکانات این بخش شامل موارد زیر می باشد:
1. سی تی اسکن 16 اسلایس
2. سونوگرافی
3. رادیولوژی دیجیتال
4. گرافی دندان شامل پانورکس و سفالومتری
5. اينترونشن
6. MRI ( در دست اقدام )
7. ماموگرافي ( در دست اقدام )
بخش سي تي اسكن (16 اسلايس )
اين بخش با دارا بودن دستگاه سي تي اسكن مولتي اسلايس مارك GE مدل OPTIMA 540 ،توانایی انجام کلیه سی تی اسکن های عمومی و تخصصي اندام ها و ارگان های بدن ، با تزریق و بدون تزریق را داراست. همچنين سي تي آنژيوگرافي مغز ، ريه و اندامها قابل انجام مي باشد.
سي تي اسكن با تزريق همه روزه قابل انجام است.
بخش سونوگرافی
این مرکز با استفاده از دستگاههای مدرن سونوگرافی با مارك سامسونگ و GE انواع سونوگرافي معمولی مانند شکم و لگن ، رحم و ضمائم ، پستانها ، واژینال ، تيروئيد ، … و انواع سونوگرافی حاملگی و همچنین سونوگرافی های كالر داپلر مانند داپلر رنگی کلیه ها ، داپلر عروق و اندامها و …. با کیفیت مطلوب ، ارائه می نماید.
سونوگرافي پرتابل نيز براي بيماران بدحال كه پزشك بر بالين بيمار، كار سونوگرافي را انجام مي دهد.
بخش پانورکس و سفالومتری
این بخش با دارابودن یک پانورکس و سفالومتری دیجیتال تصاویر را با کیفیت بالا با کمتر اشعه دادن به مریض به ما ارئه می دهد.همچنین دندانپزشک قادر است برای کارهای تخصصی دندانپزشکی روی تصاویر اندازه گیری –بزرگنمایی-کم و زیاد کردن دانسیته و کنتراست به دلخواه انجام دهد.
رادیوگرافی دیجیتال
انجام گرافي پرتابل براي بيماران بدحال با استفاده از دستگاه پرتابل ديجيتال بر بالين بيمار قابل انجام است.
همچنين انواع عكس رنگي شامل :
يا هيستروسالپينگوگرافي ( عكس رنگي رحم ) HSG
هيستروسالپينگوگرافي یک روش تصویربرداری تشخیصی است که در درجه اول در تحقیقات ناباروری زنان مورد استفاده قرار میگیرد. عکس رنگی رحم یا هیستروسالپنگوگرافی نوعی روش تصویربرداری یا رادیوگرافی برای مشاهده رحم و لوله ها است که به وسیله نوعی اشعه ایکس و یک ماده حاجب حاوی ید انجام می شود. در حین انجام رادیوگرافی، رحم و لوله ها با نوعی ماده حاجب محلول در آب پر می شوند که مشاهده و معاینه دقیق رحم و لوله های رحم را ممکن می کند، به این ترتیب رادیولوژیست می تواند رحم و لوله ها را ببیند و آناتومی و عملکرد آن ها را ارزیابی کند. رادیولوژیست به کمک این عکس می تواند شکل و ساختار رحم، باز بودن لوله ها را مورد بررسی قرار دهد. مورد استفاده دیگر این عکس تعیین علت سقط های مکرر است. سقط های مکرر معمولاً ناشی از اختلالات رحمی مادرزادی یا اکتسابی هستند که عکس رنگی رحم به تشخیص علت و تعیین بهترین درمان برای این اختلالات کمک می کند. از جمله این اختلالات می توان به چسبندگی رحم، تومور های رحمی و فیبروم رحمی اشاره کرد.
( عكس رنگي كليه ها و مجاري ادراري )IVP
پیلوگرام داخل وریدی یک روش تصویربرداری است که در آن ابتدا ماده حاجب را در یکی از وریدهای بیمار تزریق مینمایند. ماده حاجب هنگام عبور جریان خون از کلیه تصفیه شده به داخل ادرار ترشح میشود، سپس در فواصل زمانی منظم با استفاده از اشعه ايكس از کلیه ها ، حالب و مثانه عکسبرداری میکنند. هنگامیکه ماده حاجب در سیستم دفع ادراری حرکت میکند، شکل کلی کلیهها، حالب، و مثانه را ترسیم میکند و نهایتاً در مثانه تجمع مییابد و دفع ادراری میشود. اروگرافی داخل وریدی ممکن است برای بررسی اولیه بسیاری از مشکلات ارولوژیک مشکوک،به ویژه ضایعات کلیوی و حالب استفاده گردد.همچنین از آن میتوان جهت تخمین کلی عملکرد کلیه استفاده کرد .پس از تزریق ماده حاجب چندین تصویر متوالی گرفته میشود تا ساختارهای تخلیه شونده قسمتهای فوقانی و تحتانی دستگاه ادراری را مشاهده نمایند.
از IVP معمولاً برای یافتن انسداد در جریان ادرار، بررسی عملکرد کلیهها و علل هماچوری استفاده میکنند.
( عكس رنگي سيستم مجاري ادراري ) يا سیستواورتروگرام VCUG
نوعی تصویربرداری است که توسط اشعه ایکس، ماده حاجب برای بررسی سیستم مجاری ادراري استفاده می شود.
اين اقدام با اشعه ايكس انجام می گیرد و می تواند عملکرد و همچنین شکل دستگاه کلیه و مجاری ادراری را در زمان ادرار کردن بیمار متوجه شود .همچنین علاوه بر تشخیص علت بیماری ، برخی اوقات پس از اینکه التهاب و عفونت بیمار کمتر می شود و دوره استفاده از آنتی بیوتیک ها به پایان می رسد.آزمایشاتی رادیولوژیکی انجام می گیرد که با اهداف بررسی رفلاکس،انسداد یکی از قسمت های مجاری ادراری و عملکرد کلیه ها انجام می گیرد.
این تصویربرداری می تواند اطلاعات دقیق و کاملی به پزشک ارائه دهد و حدالامکان از روش های پرتهاجمی مانند جراحی جلوگیری نماید.
این آزمون می تواند جهت تشخیص و درمان مشکلاتی که برای دستگاه ادراری ایجاد می شود، استفاده شود و برای پیشگیری در از بین رفتن کلیه، تصاویر دقیق و جزئی تری را نشان دهد.
با گرفتن عکس می توان متوجه شد که ظرفیت مثانه چقدر است ،مثانه در هنگام انقباض به چه شکلی قرار دارد
،مقدار ادرار موجود در مثانه چه اندازه است و در عکس ها همچنین تخلیه ادرار از طریق پیشابراه و خود پیشابراه
و برگشت غیر طبیعی ادرار از مثانه به کلیه ديده مي شود.
باریم سوالو ( عكس رنگي مري )
باریم سوالو نوعی روش تصویربرداری با اشعه ایکس است که قابلیت مشاهده جزئیات ناحیه پشت دهان، گلو (حلق)، مری و امکان بررسی بیماریهای این نواحی را برای پزشک فراهم می سازد. پیش از انجام این تصویربرداری لازم است تا بیمار نکاتی را رعایت کند.
قبل از انجام این تصویربرداری، ماده ای گچ مانند و سفید رنگی که اغلب با آب ترکیب شده و به نوشیدنی غلیظی تبدیل می شود، به بیمار داده میشود. این ماده، سطح داخلی نواحی فوقانی دستگاه گوارش را می پوشاند. ماده ی باریوم در طول تصویربرداری، اشعه ی ایکس را جذب کرده و به رنگ سفید در می آید که این امر با نمایش دقیق این اعضا به همراه جزئیاتی از پوشش داخلی و حرکت شان در هنگام بلعیدن، نقش مهمی را در تشخیص هر نوع بیماری مرتبط با بخش مورد نظر دستگاه گوارش ایفا می کند.
برخی از اختلالات و بیماری های مرسوم که توسط این نوع تصویربرداری تشخیص داده می شوند عبارتند از
التهاب ، زخم ها ، انسدادها ، فتق هیاتال ، تومورهای سرطانی یا غیر سرطانی ، بیماری رفلاکس معده به مری ،
اختلالات ماهیچه ای مسبب اختلال در بلع یا اسپاسم.
( عكس رنگي معده )UGI
این بیماران با شکایت از علائم گوارشی مثل درد، زخم، خونریزی معده، یبوست، حس نفخ و سوزش در ناحیه معده و رودهها به پزشک مراجعه میکنند. پزشک متخصص تنها به کمک معاینه نمیتواند نوع بیماری را تشخیص دهد. در این راستا پزشک برای تشخیص و بررسی احتمال وجود هرگونه زخم، توده، بیماری و ناهنجاری در این منطقه، عکسبرداری از معده را تجویز میکند. این تصویر برداری از معده توسط اشعه ایکس انجام میشود. به کمک این عکسبرداری میتوان اعضای داخلی بدن را با دقت و کیفیت بالا مشاهده کرد.
برای انجام این تصویر برداری بیمار نباید از شب پیش غذایی مصرف کرده باشد. مراجعه کننده باید حدود شش ساعت ناشتا باشد. مصرف سیگار، مصرف هر نوع دارو و احتمال بارداری را قبل از انجام تست به پزشک خود اطلاع دهید.
در زمان عکسبرداری هم باید محلولی به نام محلول سولفات باریم را مصرف کند. این محلول دیواره داخلی معده را میپوشاند و در طول انجام تست سبب جذب اشعه ایکس شده و تصاویر با کیفیت و جزئیات دقیقی را ارائه میدهد.
ترانزیت ( عكس رنگي روده باریک )
آزمایش ترانزیت روده ، نوعی آزمون رادیوگرافی است که مدت زمان لازم برای عبور غذا از دستگاه گوارش را اندازه گیری می کند. روش متداول انجام این آزمون از طریق دهان (مصرف ماده خوراکی) است که بیشتر اوقات پس از آزمایش معده و اثنی عشر انجام می شود.
برای انجام گرافی رنگی روده کوچک ، پودر سولفات باريم حل شده در آب به شخص داده میشود تا آنرا ببلعد.
اگر چند ساعت بعد از خوردن غذا دچار درد شکم شوید، به طور مکرر اسهال داشته باشید، خونریزی از مقعد داشته باشید، کاهش وزن داشته باشید، دارای تعریق شبانه باشید و یا دچار تب عود کننده باشید، ممکن است دچار یکی از بیماریهای روده شده باشید. دومورد از شایعترین این بیماری ها بیماری کورون و سندرم روده تحریک پذیر میباشد.
قبل از گرافی روده کوچک چه نکاتی باید رعایت شود؟
چنانچه بیمار در طی هفته اخیر عکس رنگی و یا سیتی اسکن با ماده حاجب انجام داده باشد باید حتما به رادیولوژیست اطلاع دهد.
بیمار حدود 10-8 ساعت قبل از عکسبرداری باید ناشتا باشد. (در زمان ناشتایی از آشامیدن آب، جویدن آدامس و استعمال دخانیات نیز خودداری فرمایید. مصرف داروهای ضروری با مقدار کمی آب، مانعی ندارد)
شب قبل از انجام رادیوگرافی، برای وعده شام، سوپ سبک میل نمایید.
در پایان عکسبرداری برای جلوگیری از یبوست باید مایعات فراوان میل گردد.
این آزمون بطور متوسط 5-4 ساعت بطول می انجامد.
(عكس رنگي روده بزرگ )B.Enema
باریم انما یک آزمایش تصویربرداری با اشعه ایکس است که میتواند تغییرات یا ناهنجاریها را در روده بزرگ نشان دهد.
در این روش، باریم بهعنوان ماده حاجب از طریق مقعد وارد رکتوم (راستروده) شده و همزمان رادیولوژیست به کمک دستگاه اشعه ایکس از کولون (روده بزرگ) تصویر میگیرد. از این آزمایش با عنوان عکس رنگی روده نیز یاد میشود.
محلول باریم با برجسته کردن مناطق خاصی از بافت روده به بهبود کیفیت تصاویر کمک میکند. این روش به رادیولوژیست اجازه میدهد تا با ردیابی جریان محلول باریم در مجرای روده، وضعیت پوشش و حرکات روده را بررسی کند.
در صورت داشتن علائم زیر، ممکن است پزشک به وجود ناهنجاری در دستگاه گوارش تحتانی مشکوک شود و باریم انما را تجویز کند:
درد شکمی ، وجود خون در مدفوع ، تغییر در عادات روده ، یبوست یا اسهال مزمن ، کاهش وزن ناگهانی.
این آزمایش میتواند به شناسایی تغییرات یا مشکلات روده بزرگ که شامل کولون، رکتوم و مقعد میشود کمک کند. مواردی چون :
ولولوس کولون (پیچخوردگی روده بزرگ) ، سرطان کولورکتال یا پولیپ روده بزرگ ، دیورتیکولوز یا دیورتیکولیت (برآمدگی در دیواره روده بزرگ) ، انسداد روده بزرگ ، بیماریهای التهابی روده.
اينترونشن
انواع اقدامات مداخله اي ( اينترونشن ) تحت هدايت سونوگرافي و سي تي اسكن شامل:
-بيوپسي سوزني (FNA) از ندول تيروئيد ، غدد لنفاوي و توده هاي پستان
-بيوپسي ريه ، كبد ، كليه ، پانكراس ، پروستات ، غدد لنفاوي توده هاي شكمي ، آدرنال ، رتروپريتوئن ، استخوان ،
مهره و توده هاي بافت نرم
-تخليه و ablation انواع كيست
-درن گذاري مجاري صفراوي و ادراري
-تخليه و درن گذاري انواع collection
-آمنيوسنتز و كوردو سنتز (CVS)
-واير و ماركرگذاري توده پستان
شماره تماس : 7- 44230754-011
ساعت كاري : 7 صبح الي 20 براي بيماران سرپايي و براي بيماران اورژانسي خدمات 24 ساعته ارائه مي شود.